gezinsmomenten

Een gezinsmoment is tijd als gezin doorbrengen. Het klinkt zo simpel: iets wat je dagelijks doet. Als je nadenkt over hoeveel tijd je wekelijks met alle gezinsleden doorbrengt met het samen doen van een activiteit, dan zullen veel mensen tot de ontdekking komen dat het minder is dan ze zouden willen.

In april 2014 las ik voor het eerst iets over gezinsmomenten. Ik was nieuwsgierig en enthousiast. Mijn man en ik hebben samen besloten dit uit te proberen met ons gezin. Je kunt kiezen of je het gezinsmoment koppelt aan een bijbels thema of onderwerp.

Geloofsopvoeding heeft een belangrijke plek in ons gezin: verhalen lezen, liedjes zingen, filmpjes kijken. We hebben regelmatig gesprekken over het geloof. Toen we begonnen met het houden van gezinsmomenten heb ik ontdekt wat dit op het gebied van geloofsopvoeding toevoegt: het toepassen van bijbelse waarheden in het dagelijks leven. Je maakt het praktisch. En dat is wat ik wil. Lekker praktisch bezig zijn. Ik heb ontdekt dat gezinsmomenten een passie is geworden en een verrijking zijn voor ons gezin. Wat levert het doen van gezinsmomenten op?

  • Quality time met verrassingen. Tijdens het doen van een activiteit zie je hele (nieuwe) mooie kanten van gezinsleden. Zoals samenwerken; ontdekken; vindingrijkheid en behulpzaam zijn.
  • Kinderen zien hun ouders in een ontspannen en gezellige sfeer. Kinderen genieten van de momenten dat ze samen met hun ouders iets doen.
  • Ouders kunnen zo nu en dan weer even heerlijk kind zijn. (Samen een hut bouwen, boomklimmen, met je voeten in de blubber, taarten bakken, enz.)
  • door gezinsmomenten te plannen schiet je niet voorbij aan wat echt belangrijk is binnen je gezin: tijd en aandacht voor elkaar.
  • Door te kiezen voor activiteiten die binnen je gezin passen worden deze momenten iets waar kinderen naar uit kijken. Op deze manier staan kinderen open om dingen te leren.
  • Je maakt je geloof praktisch:  Je leert wat je kunt toepassen in dagelijkse dingen.

Hoe maak je een gezinsmoment? Kijk onder het kopje ‘gezinsmomenten maken’.

 

het huis op de rots 1
het huis op de rots 1
het huis op de rots 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

warm of koud?
warm of koud?
gehoorzaamheid: de onmogelijke kokostaart.
gehoorzaamheid: de onmogelijke kokostaart.