kerstspeurtocht ‘Blijf dicht bij Mij!’

Zelf organiseren

Wanneer je zelf deze speurtocht wilt organiseren dan kun je hier alle materialen downloaden en eventueel bewerken.

De speurtocht is geschikt voor binnen het gezin, de buurt, familie, huiskring of kinderkerk. Zijn er veel gezinnen? Spreid de momenten waarop je kunt lopen uit over 3-5 dagen en bied elke dag de tijd van 17u t/m 21u. Zo voorkom je dat gezinnen elkaar tegenkomen.

Houd de richtlijnen van het RIVM in de gaten bij het organiseren van de speurtocht.

Je kunt als organisator zelf alle voorwerpen voor de gezinnen regelen en klaarzetten bij de 6 punten in de wijk. Je kunt er ook voor kiezen om ouders zelf iets mee te laten nemen. Wanneer je de speurtocht binnen je gezin doet: zet een route uit in de tuin, of binnen in huis door alle kamers.

Voor alle voorwerpen geldt: 1 per gezin is voldoende.

Voorwerpen die het gezin meekrijgen tijdens de speurtocht:

 1. Kaartje dat geplastificeerd is. Dit kaartje is hier te downloaden. Het kaartje komt in de pot met water, vandaar dat er een plastic laag om heen moet. Het kaartje heeft een afmeting dat het precies past in een pot met een doorsnede van 8,6 cm en een hoogte van 12 cm.
 2. Gouden cadeaulint (ongeveer 25 cm). Wordt om een pot heen gebonden.
 3. Een onderzetter met daarop eventueel de tekst: God is onder jou om je op te vangen wanneer je valt. Zelf heb ik boomstamschijfjes gekocht bij de Action. Je kunt ook onderzetters maken door zelf te ontwerpen op de computer, uit te printen en te lamineren.
 4. Waxinelichtje met een randje waarop staat: Jezus is het licht van de wereld. Je kunt het hier downloaden. Plak een klein stukje dubbelzijdig tape onder het waxinelichtje.
 5. Glazen pot gevuld met water. Zelf gebruik ik potten met een doornede van 8,6 cm en een hoogte van 12 cm, inhoud 555ml. Je kunt ze bestellen bij Lekkerhoning.nl. Een pot van groente heeft ook een mooi formaat.
 6. Glitters. Hele fijne glitters zie je moeilijk terug. Zo grof mogelijk is mooi. Verkrijgbaar bij de Action. Bij dit laatste punt krijg je ook nog een label die je aan het lint vast kan maken. Op het label kun je de zegen van St. Patrick plakken. Je vindt de download hier.

Tip: bij Bol.com kun je de benodigde materialen nog bestellen en is de verzendtijd redelijk vlot. De glazen potten zijn nu helaas uitverkocht en kun je krijgen bij www.bijenloods.nl. Deze potten koop je zonder deksel, die moet je er los bij bestellen.

Aan het eind van de speurtocht kun je van al deze voorwerpen een mooie glitterpot (schudbol/sneeuwbol) maken.

De gezinnen krijgen de tip om tijdens de speurtocht een gezins-selfie te maken. Wanneer je deze sealt, kan het ook in de pot. Je ziet dan heel concreet terug dat God om je heen is (in de glitterpot ;-). Een voorbeeld vind je hier.

Afbeelding website 1

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding website 2

 

 

 

 

 

 

 

Het uitzetten van de speurtocht:

Zoek 6 huizen in een wijk waar je een poster in de tuin mag plaatsen. Wanneer je zelf de voorwerpen klaarzet plaats je ook een bak/doos met materialen bij de poster.

Een download met alle 7 QR-codes vind je hier.

De eerste QR-code gaan de gezinnen thuis scannen. Wanneer het filmpje bekeken is begint de speurtocht. Dit filmpje vind je hier:

Filmpje 1 (1)

 

 

 

 

Bij elke poster hoort een QR-code. Plaats deze duidelijk zichtbaar bij de poster.

Tip: Druk af op A3-formaat en plastificeer de posters i.v.m. regen.

De posters kun je hier downloaden:

 1. Poster: Engel voor Maria

QR-code ‘voor’. Plaats bij dit bord ook de opdracht: gezinsselfie.

Filmpje 2 (2)

 

 

 

 

 1. Poster: Nazareth achterlaten

QR-code ‘achter’

Filmpje 3 (1)

 

 

 

 

 1. Poster: Vaste grond onder de voeten

QR-code ‘onder’

Filmpje 4 (1)

 

 

 

 

 1. Poster: Jezus in Maria’s armen

QR-code ‘in’

Filmpje 5 (1)

 

 

 

 

 1. Poster: God is om ons heen

QR-code ‘om’

Filmpje 6 (1)

 

 

 

 

 1. Poster: Engelen boven de herders

QR-code ‘boven’. Plaats bij dit bord ook het stappenplan ‘maak de glitterpot’.

Filmpje 7 (1)

 

 

 

 

IMG_20201213_153854

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip: maak de posters vast op een bord. Ook de QR code kun je hierop vast maken. Het is leuk om dit bord te versieren met lichtjes. Plaats het op ooghoogte van de kinderen op een mooie plek. Je ziet hieronder een voorbeeld:

Speuren

Je kunt de route aangeven d.m.v. sterren. De lange punt van de ster wijst je welke kant je op moet gaan. Hier kun je het sjabloon van de wegwijsster downloaden. Je kunt de sterren inkleuren met stoepkrijt of spuitverf.

Plattegrond van de speurtocht:

Kopieer de plattegrond (via google Maps) van de wijk waar de speurtocht wordt gehouden. Geef hier de 6 punten aan waar de posters te vinden zijn. Geef ook met pijltjes de looproute aan. Dit is handig voor de ouders om te kijken of ze goed lopen (of wanneer er onverwacht toch iets mis is gegaan met het uitzetten van de speurtocht). Mail alle deelnemers van tevoren deze plattegrond.

Uitnodiging

Hier vind je de uitnodiging in Word-document zodat je het nog kunt bewerken.

Mail met informatie voor de deelnemers

Hier vind je de informatie die je deelnemers kunt mailen. Wanneer je wilt dat mensen hun eigen voorwerpen meenemen zal je dit nog toe moeten voegen! Vergeet niet de plattegrond als bijlage mee te sturen. Eventueel kun je nog een tip om de auto te parkeren toevoegen.

Mocht je nog vragen hebben? Mail dan gerust: kinderwerk@nehemiadokkum.nl